A történelem tele volt újító zsenikkel, akik megváltoztatták a világot. Az olyan személyek, mint Szókratész, Leonardo da Vinci, Isaac Newton és Albert Einstein úttörő ötletei a haláluk után is életképesek maradtak. Ezt a szép hagyományt követve vessünk egy pillantást a 30 legokosabb ma élő emberre.

Stephen Hawking

30. Paul Allen

Paul Allen amerikai informatikus, Bill Gates-szel együtt a Microsoft alapítója. A Forbes magazin listája alapján 2000-től 2006-ig egyike volt a világ tíz leggazdagabb emberének 22 milliárd dolláros vagyonával. A milliárdos IQ-ja állítólag 160 és 170 között van.

Paul Allen

29. Cristopher Langan

A San Francisco-ban született,  Christopher Langan egy különleges zseni. Mire négy éves lett, már megtanult olvasni. A gimnáziumban már önmagát képezte emelt matematikából, fizikából, filozófiából, valamint latin és a görög nyelvből. Mi több, állítólag 100 %-os SAT vizsgát tett, annak ellenére, hogy átaludta annak egy részét. IQ-ja 195 és 200 között van.

Cristopher Langan

28. Polgár Judit

A sakktörténet legjobb női sakkozója. A női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje. Judit és a két nővére, Zsuzsa és Zsófia (mind a ketten a nemzetközi férfi sakknagymesteri cím viselője) egy pedagógiai kísérlet résztvevői: az apa, Polgár László bebizonyította, hogy a gyermekek csúcsteljesítményekre képesek, ha korai életkortól (életkoruknak megfelelő módon) képzik őket egy speciális területen.

Polgár Judit

27. Marilyn vos Savant

Marilyn vos Savant nem volt csodagyerek, nem járt elitiskolába, nem szerzett doktorátust tizenévesen és ma nem dolgozik valamelyik jelentős egyetem kutatójaként, pedig ez az életpályamodell elvárható lett volna tőle, hiszen 1986-ban 228-as IQ-jával ő volt a világ legokosabb embere Guinness Rekordok Könyve szerint.

Marilyn vos Savant

26. John H. Sununu

280-as IQ-val, John H. Sununu egy újabb személy lett, aki bebizonyította, hogy megfelel a a Mega Society High IQ Club által felállított jogosultsági kritériumoknak. Sununu 1983 és 1989 között New Hampshire kormányzójaként szolgált, majd 1989-ben ő lett a Fehér Ház vezérkari főnöke.

John H. Sununu

25. Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson egy magas rangú amerikai asztrofizikus. Tudományos munkatárs az American Museum of Natural History-nál, és Frederick P. Rose mellett ő is igazgatója a Hayden Planetáriumnak New York-ban.

Neil deGrasse Tyson

24. Kim-IngYong

Mielőtt a Guinness Rekordok Könyve visszavonta a világ legmagasabb IQ-ja címet 1990-ben, addig egy dél-koreai gyerekzseni Kim Ung-Yong vezetette a listát 210-es pontszámmal. 1963 született, három évesen már olvasott koreaiul, japánul, angolul és németül. Nyolc évesen már a NASA-nál dolgozott, de magányosnak érezte magát, így visszatért Dél-Koreába.

Kim-IngYong

23. Mislav Predavec

Mislav Predavec egy osztrák matematikus, mérhető IQ-ja 190. „Mindig is úgy éreztem, hogy egy lépéssel előrébb vagyok a többiektől. Ahogy az iskolai tananyag nőtt én egyre gyorsabban oldottam meg őket.”

Mislav Predavec

22. Manahel Thabet

2008-ban, az akkor 25 éves jemeni közgazdász és tudós, Manahel Thabet lett a legfiatalabb személy aki pénzügyi tervezési PhD-t szerzett. Azóta a második PhD-n dolgozik a kvantum-matematika területén. 2012-ben jött ki egy forradalmian új 350 oldalas képlete, a távolság a térben. Gyűjtött már Genius of the Year díjat és helyet kapott a 2013-as World Genius Directory listáján.

Manahel Thabet

21. Richard Rosner

Amerikai televíziós, író és pszeudo-híresség. 2000-ben Legyen Ön is Milliomos játékban tűnt fel kiemelkedő elméjével.

Richard Rosner

20. Chris Hirata

13 éves korában ő lett a legfiatalabb amerikai állampolgár, aki megkapta a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia aranyérmet. 14 évesen kezdte meg tanulmányait a kaliforniai technológiai intézetben  és 16 évesen már a NASA-nak dolgozott. 225-ös IQ-val rendelkezik.

Chris Hirata

19. Steven Pinker

A kanadai Steven Pinker vizuális megismerés és pszicholingvisztikai szakértő. Munkája magában foglalja a kísérleti pszichológiát, a nyelvészetet és a kognitív tudományt. Jelenleg pszichológia professzor a Harvardon. 2004-ben a Time magazinban szerepelt  a 100 legbefolyásosabb gondolkodók és tudósok listáján.

Steven Pinker

18. Ivan Ivec

Ivan Ivec egy horvát matematikus és IQ teszt szakember, aki matematikából doktorált. Elkötelezett az IQ tesztelések és vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása területén. Azt mondja, hogy vannak olyan intelligens emberek, akik képesek az összetett tevékenységek, komplex feladatok megoldására, annak ellenére, hogy a megoldás sebessége alacsony.

Ivan Ivec

17. Garri Kaszparov

A Bakuban született Garri Kaszparov a világ leghíresebb sakkozói között tarthatjuk számon. Kaszparov totális sakkot játszott, szinte lehetetlen volt felkészülni ellene. Briliáns és mély kombaktív stílusa, lenyűgöző stratégiai játszmái, számtalan újítása mellett a pszichológiai hadviseléshez is értett. Mérhető IQ-ja 190.

Garry Kasparov

16. Terence Tao

Ausztrál-amerikai matematikus. Harmonikus analízissel, parciális differenciálegyenletekkel, kombinatorikával, analitikus számelmélettel és reprezentációelmélettel foglalkozik. 2004-ben Ben Greennel bebizonyította a számelmélet egy régi, nevezetes sejtését: a prímszámok sorozatában van tetszőlegesen hosszú számtani sorozat. Ez a Geen-Tao tétel.

Terence Tao

15. Scott Aaronson

Scott Aaronson a Massachusetts-i Intézet technológiai-villamosmérnöki és informatikai karának docense. Kutatásának középpontjában a kvantumszámítógépek és számítási komplexitás elmélet képességei és korlátai állnak.

Scott Aaronson

14. Nikola Poljak

A World Genius Directory szerint a horvát kutató, és fizikus, Nikola Poljak IQ-ja 183. Poljak jelenleg tudományos munkatársként dolgozik a Zágrábi Egyetem fizika tanszékén, a CERN-ben, és a Brookhaven-i Nemzeti Laboratóriumban.

Nikola Poljak

13. Alan Guth

Amerikai fizikus és kozmológus elég okos volt ahhoz, hogy otthagyja az iskolát egy évvel korábban, és egyenesen a Massachusetts-i Technológiai Intézetben folytassa tanulmányait mester-és doktori fizika területén. 1981-ben hivatalosan is előterjesztette az elméletét, amelyet ma már széles körben elfogadottnak tartanak. Az elméletei világosabban megmagyarázzák  azokat a feltételeket, amelyek nyomán a hihetetlenül gyors, exponenciális növekedés létrejött  az univerzumban.

Alan Guth

12. Donald Knuth

Donald Ervin Knuth amerikai matematikus, az informatikai alapműnek számító "A számítógép-programozás művészete" című könyv szerzője, a TeX betűszedő rendszer kifejlesztője, az algoritmuselmélet „atyjaként” emlegetett tudós.

Donald Knuth

11. Noam Chomsky

Noam Chomsky amerikai nyelvész, az MIT professzora, a generatív nyelvtan elméletének megalkotója, filozófus, politikai aktivista, előadó és lektor. Kidolgozója a róla elnevezett Chomsky-hierarchiának. Az általános nyelvtudomány terén végzett munkásságával nagyban hozzájárult a behaviorizmus hanyatlásához és a kognitív tudomány fellendüléséhez.

Noam Chomsky

10. Evangelos Katsioulis

Dr. Katsioulis pszichiáterként dolgozik, de filozófiából, orvostechnikai technológiából, és gyógyszerészetből is diplomázott. Szabadidejét ugyanúgy tölti, mint egy átlagember: szeret festegetni, utazni, és úszni. A görög férfinél 198-as IQ-t mértek.

Evangelos Katsioulis

9. Magnus Carlsen

Norvég sakkozó, nagymester és világbajnok, akit a sakk legtöbbet ígérő fiatal tehetségei közt tartanak számon. Káprázatos memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása, örökké mosolygós arca miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Carlsen 13 éves, négy hónapos és 27 napos korában lett nagymester, ezzel a harmadik helyet foglalva el a sakkcsodagyerekek közt.

Magnus Carlsen

8. Shahriar Afshar

Iráni-amerikai fizikus és vállalkozó aki számos díjat nyert úttörő találmányaival. Híres kísérlete a 2004-ben a Harvard Egyetemen végzett Afshar kísérlet, aminek eredménye  ellentmond a kvantummechanikai komplementaritás elvének.

Shahriar Afshar

7. Akshay Venkatesh

Indiában született Akshay Venkatesh matematikus és egykori csodagyerek. Mindössze 11 évesen megszerezte a bronzérmet a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián. Két évvel később újabb bronzérmet ért el a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia. 1997-ben munkásságáért Salem-díjat kapott.

Akshay Venkatesh

6. Saul Kripke

Díjnyertes gondolkodó és filozófus. Ő is csodagyerek volt, tanult ősi hébert ám inkább más irányba fordult és  bonyolult matematikai és filozófiai kérdéseket kezdett boncolgatni. Több jelentős műve is keletkezett a filozófia, a nyelv, a matematikai, a logika, a matematikai filozófiája, a metafizika és az ismeretelmélet témaköréből. 2001-ben elnyerte a neves Rolf Schock -díjat.

Saul Kripke

5. Ruth Lawrence

Brit matematikus, csodagyerek. 13 évesen matematikából 14 évesen pedig fizikából szerezett diplomát az Oxford Egyetemen. 18 évesen már a Harvardra és a Michigan-re járt ahol professzori és docensi címet szerzett.

Ruth Lawrence

4.Grigorij Perelman

Grigorij Jakovlevics Perelman orosz matematikus, aki jelentős eredményeket ért el a Riemann-geometriában és a topológiában. Minden jel szerint igazolta hurston geometrizációs sejtését. Ha ez valóban így van, akkor ezzel megoldotta a Poincaré-sejtését, ami a matematika egyik legfontosabb és legnehezebb problémája.

Grigori Perelman

3. Andrew Wiles

Sir Andrew John Wiles az Amerikai Egyesült Államokban élő angol matematikus. Legnagyobb tudományos eredménye a 358 évig nyitva álló Nagy Fermat-tétel bizonyítása. Wiles sok éven keresztül dolgozott a bizonyításon, mielőtt 1993-ban publikálta. A bizonyítás hibásnak bizonyult, így Wiles két évre bezárkózott a házába és 1995-ben a hibátlan bizonyítást hozta nyilvánosság elé.

Andrew Wiles

2. Edward Witten

Tudós, akinek elismerték a kutatásainak hozzájárulását a húrelmélet, M-elmélet, a kvantum-gravitáció és szuperszimmetria területén. Bár fizikus, Witten jelentős hatással volt a matematikai tudományos életre is, és több díj a nevéhez fűződik, többek között a Fields-érem, a Dirac-díjat, az Albert Einstein-érem és a Nemmers díj.

Edward Witten

1. Stephen Hawking

Vezető angol elméleti fizikus. Nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által ismert, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is mint például Albert Einstein.

Stephen Hawking

 

További érdekes cikkek >>

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr525848819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása